header banner
Default

4 Milyar Dolarlık Opsiyon Yarın Sona Eriyor! Bitcoin Fiyatı Nasıl Etkilenecek?


Güncelleme:

Kripto para piyasaları düzenleyici baskı nedeniyle zor haftalar geçirse de, Bitcoin yükselmeye devam ediyor. CFTC tarafından Binance’e karşı açılan davayı önemsemeyen BTC bugün Haziran 2022’den sonra ilk defa 29.000$’ın üzerine çıktı.

Bitcoin haber saatimiz itibariyle 28600$’dan işlem görürken piyasa hakimiyetinin %48’e yükseldiğini bu nedenle de altcoinlerdeki yükselişlerin sınırlı kaldığın görüyoruz.

Yatırımcılar Bitcoin’in bir sonraki hamlesini tahmin etmeye çalışırken gözler Cuma gününe çevrildi.

Amberdata’nın verilerine göre kripto para opsiyon borsası Deribit’te 4.4 milyar dolarlık 3 aylık opsiyon sözleşmelerinin vadesi Cuma günü dolacak. Vadesi dolacak sözleşmeler arasında 2.24 milyar dolarlık 81052 alım opsiyonu, 1,73 milyar dolarlık 60261 satış opsiyonu yer alıyor.

Sözleşmelerin vadesi yarın 08.00 UTC’de (TSİ 11.00’da) dolacak. Bu sözleşmelerdeki her bir opsiyon 1 BTC’yi temsil ediyor.

Sözleşmelerin yarın bitecek olmasının piyasadaki dalgalanmayı artırabileceği düşünülüyor.

TDX Strategies CEO’su Dick Lo’ya göre likidite zayıf olduğu için her iki yöne doğru da sert hareket görebiliriz.

“Yarın devasa boyutta 3 aylık opsiyonlar sona erecek. Zayıf likidite nedeniyle fiyat her iki yöne de sert hareketler gösterebilir.”

Opsiyon Nedir? Bu Opsiyonların Fiyata Etkisi Nedir?

VIDEO:

Opsiyon sözleşmeleri herhangi bir varlığı belirli bir vadede ya da vadeye kadar belirli bir miktarda, belirli bir fiyattan alma ya da satma hakkı veren sözleşmelerdir.

Bu sözleşmelerin karşı tarafı alıcı ve satıcılar olabileceği gibi, emir defterlerine likidite sağlayan piyasa yapıcılarda olabilir. Piyasa yapıcılar buradaki alış ve satıştan para kazanırken net risklerini minumum düzeyde tutmak ister. Riskin arttığı dönemlerde piyasalardaki oynaklıkta artar. Piyasa yapıcıların riskten korunma isteği Cuma günü sona erecek olan opsiyonlar öncesi oynaklığın artmasına neden olabilir.

Bitcoin‘de yaşanan ralli alım opsiyonlarına olan talebi artırırken piyasa yapıcıları büyük bir negatif ve “kısa gamma” pozisyonunda kaldı.

Eğer Bitcoin’deki yükseliş hafta sonundan önce devam ederse, piyasa yapıcılar kısa gamma risklerini dengelemek zorunda kalacaklar ve bunun için spot veya vadeli işlem piyasasından Bitcoin alabilirler. Bu da yukarı yönlü oynaklığın artmasına neden olabilir.

Kripto varlık şirketi Blofin’in volatilite uzmanı olan Griffin Ardern konuya ilişkin şunları söyledi:

“Mart ortasında bankacılık krizinin neden olduğu ralli piyasa yapıcıların elinde büyük miktarda negatif gamma kalmasına neden oldu. 28.000$ ve 29.000$’da da çok sayıda negatif gamma var. Bu da fiyatın yukarı yönlü hareket etmesi durumunda piyasa yapıcıları daha fazla Bitcoin satın almak zorunda bırakabilir.

Gamma en olumsuz olduğu durumda ve %1 yükseldiğinde veya düştüğünde piyasa yapıcılar risklerini korumak için yaklaşık 50 milyon dolar değerinde BTC almak/satmak zorunda kalıyor.”

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Sources


Article information

Author: Steven Evans

Last Updated: 1700209803

Views: 695

Rating: 4.1 / 5 (112 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Steven Evans

Birthday: 1989-01-07

Address: 4187 Lopez Roads, Port Patricia, CA 57402

Phone: +3994844627556394

Job: Actor

Hobby: Backpacking, Woodworking, Billiards, Pottery, Horseback Riding, Metalworking, Cross-Stitching

Introduction: My name is Steven Evans, I am a unreserved, multicolored, Adventurous, Colorful, unyielding, vibrant, brilliant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.