header banner
Default

Dijital kripto paralar yasa dışı mı? Bitcoin almak satmak dinen zararlı mı?


Table of Contents

    İstanbul Müftülüğüne bağlı, dini konularda vatandaşların sorularını yanıtlayan "Alo Fetva" hattına 2020 yılında 155 bin soru soruldu. Geçen yıl estetik ameliyatlar ve dövme yaptırmanın hükmü, evcil hayvanın kısırlaştırılması gibi konuların yanı sıra bitcoin alım ve satımı, borsa ve banka kredisi gibi ekonomiye dair sorular da yöneltildi.

    Bitcoin alım satımı dinen sakıncalı mı?

    Konuyla ilgili Diyanet’in daha önce yaptığı açıklamada bitcoin ve benzeri dijital kripto paraların alım satımının dinen uygun olmadığını belirtildi.

    “Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi:

    “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

    Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

    Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

    Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir.” 

    Sources


    Article information

    Author: Sonya Curry

    Last Updated: 1698420842

    Views: 1273

    Rating: 4.2 / 5 (69 voted)

    Reviews: 81% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Sonya Curry

    Birthday: 1915-02-03

    Address: 0820 Chase Well Suite 374, East Amanda, KS 07127

    Phone: +3506979125461637

    Job: Tour Guide

    Hobby: Survival Skills, Aquarium Keeping, Meditation, Lock Picking, Mountain Climbing, Metalworking, Cross-Stitching

    Introduction: My name is Sonya Curry, I am a variegated, Open, Colorful, vivid, sincere, tenacious, ingenious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.